Homocysteina a ciąża

Dawno, dawno temu…gdy moja mama była ze mną w ciąży– kobietom oczekującej potomstwa lekarze nie zalecali nic, poza przyjmowaniem kwasu foliowego. W tamtych czasach nikt nie kierował ich na dodatkowe badania, nie zlecał oznaczania poziomu hormonu tarczycy przed zajściem w ciążę, nie mówiąc już o sprawdzaniu poziomu w organizmie innych hormonów czy wskaźników mutacji. Kobiety rodziły zdrowe dzieci, a te które poroniły- nie ogłaszały tego, więc mało kto wiedział ile takich przypadków było. Faktem jest, iż nasienie mężczyzn miało dużo lepsze parametry niż obecnie.

Przez kolejne kilkanaście lat medycyna mocno się rozwinęła. Niestety wzrost zanieczyszczenia środowiska, sztuczna żywność i warunki w jakich pracujemy spowodowały obniżenie parametrów płodności zarówno męskiej, jak i żeńskiej. Lekarze zaczęli przeprowadzać coraz dokładniejszą diagnostykę. Rozpoczęto oznaczanie poziomu hormonów oraz witamin w organizmie kobiety. Gdy ja prawie 2 lata temu podchodziłam do in vitro- miałam robioną morfologię, hormony i poziom witaminy D. Nie słyszałam natomiast o aminokwasie, który jest niejako wskaźnikiem i daje kobiecie zielone światło na zajście w ciążę. Mówię tu o homocysteinie, która jest bardzo ważna dla kobiet planujących ciążę i jak się okazuje jest coraz częściej w klinikach leczenia niepłodności badana.

Czym jest homocysteina?

Homocysteina jest substancją biorącą udział w wielu procesach metabolicznych w naszym organizmie. Powstaje ona w trakcie trawienia produktów białkowych. Jeżeli występuje we krwi w niewielkim stężeniu, jest niegroźna dla zdrowia. W chwili, gdy przemiana homocysteiny w inne aminokwasy zostaje zaburzona, jej stężenie we krwi wzrasta- a to ma bardzo niekorzystny wpływ na nasze zdrowie.

Aby proces przemiany homocysteiny w inne aminokwasy przebiegał wzorcowo- musimy mieć w organizmie odpowiedni poziom witaminy B6, kwasu foliowego i witaminy B12.

Homocysteiny nie da się uniknąć, każdy z nas ją ma i wytwarza, ważne jest aby była na odpowiednim poziomie.

Homocysteina a ciąża…

Wpływ homocysteiny na płodność

Najnowsze badania dowodzą, iż kobiety planujące ciążę, powinny systematycznie kontrolować jej poziom. Wysokie stężenie homocysteiny we krwi niekorzystnie wpływa na płodność, upośledza zagnieżdżenie zarodka, a nawet jeżeli dojdzie do jego implantacji to potrafi niekorzystnie wpływać na rozwój zarodka w macicy. Na wysoki poziom homocysteiny we krwi są szczególnie narażone kobiety u których występuje mutacja w genie MTHFR.

Hiperhomocysteinemia (za wysoki poziom homocysteiny w organizmie) może zwiększać ryzyko poronień nawykowych, zahamować rozwój płodu, a nawet doprowadzić do jego obumarcia. Aminokwas ten gromadząc się w komórkach płodu może doprowadzić do występowania wad cewy nerwowej oraz wad serca.

Kobiety z wysokim stężeniem homocysteiny we krwi często rodzą dzieci przed terminem, z niską masą urodzeniową oraz rozszczepem podniebienia.

Do dnia dzisiejszego nie ustalono granicznych wartości powyżej których dochodzi do utraty ciąży. Udało się jednak ustalić, że u około 20% ciężarnych , u których doszło do poronień nawykowych- zaobserwowano podwyższony poziom homocysteiny. W zaawansowanej ciąży wysoki poziom tego aminokwasu może być przyczyną przedwczesnego odklejania się łożyska.

Jak sama widzisz, wpływ tej substancji na nasz organizm jest ogromny. Dlatego też przed podjęciem decyzji o powiększeniu rodziny- warto zbadać jej poziom, by później móc spać spokojnie.

Jaki jest prawidłowy poziom homocysteiny?

Prawidłowe stężenie homocysteiny we krwi wynosi między 5-15qmol/l  i takie normy znajdziecie na wynikach laboratoryjnych. Tak szeroki zakres normy wprowadza nas w błąd i daje złudzenie, że nasz wynik jest dobry. Nic bardziej mylnego…

Prawidłowe stężenie homocysteiny we krwi kobiet planujących ciążę to 6-7 qmol/l. Wskaźnik powyżej 10qmol/l jest już stanem chorobowym, toksycznym dla naszego organizmu.

Jak zbadać poziom tego aminokwasu w organizmie?

Badanie poziomu homocysteiny

Wystarczy pójść do laboratorium i poddać się badaniu krwi na oznaczenie poziomu homocysteiny. Koszt takiego badania to około 70zł.

Jeżeli w trakcie badań moczu wyjdzie dodatni poziom tego aminokwasu- oznacza to wynik nieprawidłowy i wymaga konsultacji z lekarzem, gdyż homocysteina nie powinna pojawiać się w moczu.

Jak objawia się podwyższony poziom homocysteiny?

Podwyższony poziom homocysteiny wywołuje osłabienie i obniżenie sprawności organizmu. Towarzyszą mu niedobory witamin z grupy B oraz kwasu foliowego. Która z nas czasem nie czuje się osłabiona, apatyczna…? I jak tu wpaść na pomysł, że może ten stan jest wywołany przez wysoki poziom tej substancji w naszym organizmie? Zdecydowanie lepiej po prostu zrobić badanie krwi i to sprawdzić jeszcze przed rozpoczęciem starań o dziecko.

Co powoduje wysoki poziom homocysteiny?

Dieta uboga w kwas foliowy oraz witaminy z grupy B, spożywanie dużej ilości kawy i alkoholu, palenie papierosów, a nawet brak aktywności fizycznej i otyłość- to czynniki zwiększające poziom homocysteiny we krwi. Natomiast małe dawki alkoholu i spożywanie nie więcej niż jednej filiżanki kawy dziennie skutecznie obniżają jej poziom.

Znaczne zwiększenie spożycia folianów prowadzić może do obniżenia homocysteiny nawet o 25%.

Niestety, ale uwarunkowania genetyczne również nie są tu bez znaczenia. U osób posiadających mutacje genu MTHFR- obserwuje się wysoki poziom tej substancji we krwi.

Jak obniżyć poziom homocysteiny we krwi?

Należy spożywać produkty bogate w kwas foliowy i witaminy z grupy B. Warto jednak wiedzieć, iż u kobiet posiadających mutacje C677T/A1298C genu MTHFR suplementacja zwykłym kwasem foliowym nie przyniesie spodziewanego rezultatu ze względu na zaburzony proces przekształcenia tego związku. Należy konsultować to z lekarzem, który prawdopodobnie zaleci suplementacje aktywnym kwasem foliowym.

Wskazana jest również rezygnacja ze spożywania substancji uzależniających (narkotyki, kawa, alkohol) oraz wprowadzenie aktywnego trybu życia (spacery na świeżym powietrzu, basen czy bieganie).

Co zrobić ze zwiększoną ilością homocysteiny podczas ciąży?

Powinnaś spożywać tylko zdrowe tłuszcze, które znajdują się w takich produktach jak: olej kokosowy, oliwa z oliwek, orzechy, awokado. Spożywanie świeżych warzyw i owoców może pomóc obniżyć poziom homocysteiny, zwiększając zawartość kwasu foliowego w diecie. Bardzo dobrym źródłem kwasu foliowego są zboża, szpinak czy fasola.

Jeśli wprowadzona dieta nie przyniesie oczekiwanego rezultatu- lekarz zaleci przyjmowanie kwasu foliowego i witaminy B w tabletkach. Może również przepisać leki rozrzedzające krew np. Acard, gdyż wysoki poziom homocysteiny sprzyja powstawaniu zakrzepów krwi, a one stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia.

 

Nie wiem jak Ty…ale ja przed kolejnym podejściem do kriotranferu wybiorę się do laboratorium i sprawdzę poziom homocysteiny we krwi. Wole wiedzieć wcześniej i jeśli okaże się, że mam za wysokie stężenie tej substancji w organizmie, podjąć leczenie.

 

DZIĘKUJĘ, ŻE ZE MNĄ JESTEŚ 🙂

 

Udostępnij